Waarom bedrijven gebaat zijn bij een flexibele schil
Als payroll bedrijf komen we dagelijks in aanraking met uiteenlopende bedrijven en organisaties die de noodzaak inzien van een zogeheten flexibele schil: een percentage van het personeelsbestand dat bestaat uit flexibel personeel. Arbeidskrachten zonder vast arbeidscontract, die je flexibel in kunt zetten. Met de huidige wetgeving wordt het echter steeds lastiger om flexibel personeel in te zetten. Payrolling is een uitstekende manier om voorbereid te zijn op veranderende omstandigheden en gelijktijdig te voldoen aan wet- en regelgeving.
30% flexibel
Uit onderzoek blijkt dat een flexibele schil van 30% organisaties sterk en flexibel genoeg maakt om in te spelen op veranderende omstandigheden. Dat houdt in dat één op de drie personeelsleden van je organisatie een uitzendkracht, interim-professionals, zzp’er of payroll kracht zou moeten zijn. Wil je voldoen aan die 30%, dan betekent dit dat flexibel in te zetten professionals een substantieel deel van je personeelsbestand uitmaken.
Veranderende omstandigheden
Flexibiliteit is van groot belang voor het voortbestaan van een organisatie. Een flexibele schil zorgt ervoor dat een organisatie in kan spelen op veranderende omstandigheden. Of je nu te maken krijgt met tijdelijke (seizoensgebonden) pieken, ziekte of een groeiende of afnemende vraag: met behulp van een flexibele schil kun je snel inspelen op een steeds veranderend werkaanbod.
Daarnaast wordt flexibel personeel ingezet vanwege de specifieke kennis en vaardigheden die zij bezitten. In veel gevallen is het goedkoper en aantrekkelijker om een specialist in te huren, dan om een specialist in dienst te nemen.
Een andere, zeer belangrijke reden om flexibel personeel in te zetten is een veranderende marktomgeving. De huidige economie is anders dan die van tien à vijftien jaar geleden. Met een flexibele schil ontstaat de mogelijkheid voor bedrijven en organisaties om zich sneller aan te passen aan een veranderende marktomgeving.
Flexibele contracten
Flexibele contracten zijn in de huidige arbeidsmarkt de meest voorkomende vorm van flexibel werk. Gemiddeld wordt tweederde van de flexibele schil ingevuld door deze medewerkers. De overige 33% van de flexibele schil wordt ingevuld door medewerkers met een oproepcontract, interim-krachten en zzp’ers.
Met de wijzigingen die de wet werk en zekerheid met zich mee heeft gebracht, is het voor organisaties echter steeds lastiger om zelf flexibele contracten aan te bieden aan medewerkers. Zo hebben medewerkers per 1 juli 2015 bijvoorbeeld na twee jaar recht op een vast contract. Dit gaat ten koste van je flexibele schil.
Payrolling biedt uitkomst voor die bedrijven die hun flexibele schil gezond willen houden, maar hierin beperkt worden door de huidige wet- en regelgeving. Door gebruik te maken van Payrolling verleg je het juridisch werkgeverschap naar het payroll bedrijf en kun je alsnog flexibel personeel inzetten, zonder een vast contract aan te gaan met je medewerkers.
Wil je meer weten over flexibilisering van arbeid of over payrolling? Neem dan eens contact met ons op, we vertellen je graag over de mogelijkheden en de zaken waar je rekening mee moet houden.