Veelgestelde vragen payroll medewerkers

Ben je een payroll medewerker van Payroll Professionals dan betekent dat dat wij jouw juridisch werkgever zijn. Payroll is een net iets andere constructie dat een ‘normaal’ dienstverband. De veelgestelde vragen hebben we daarom voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet tussen? Stel ‘m ons via info@payroll-professionals.nl

Kan mijn werkgever me na drie tijdelijke contracten een payroll constructie aanbieden?
Ja dat kan. Als je drie keer een tijdelijk contract hebt gehad bij je huidige werkgever, zou je normaal gesproken een vast contract moeten krijgen. Door gebruik te maken van een payroll constructie kan je langer werkzaam zijn met tijdelijke contracten. Een vast contract bij het payroll bedrijf is dan niet verplicht.
Bouw ik vakantie-uren op als ik ziek word en een payroll contract heb?
Als je in de ziektewet zit, bouw je over de periode dat je ziek bent geen vakantie-uren op.
Heb ik recht op bijzonder wettelijk verlof in een payroll constructie?

Er zijn twee mogelijkheden, dit heeft te maken met het soort arbeidsovereenkomst dat je hebt.

  1. Heb je een arbeidsovereenkomst met uitzendbeding (een dagelijks opzegbare overeenkomst), dan bouw je als medewerker een percentage van het uurloon op voor Bijzonder Verlof. Dit is jouw persoonlijk potje en je kan hier uren uit opnemen voor – bijvoorbeeld – de trouwerij van je zusje. Als je dit opneemt, moet er natuurlijk wel voldoende saldo zijn opgebouwd.
  2. Heb je een arbeidsovereenkomst zonder uitzendbeding (een overeenkomst voor bepaalde duur, dus bijvoorbeeld een week, maand, kwartaal enz.), dan bouw je dit ‘eigen potje’ voor Bijzonder Verlof niet op en moet de werkgever deze dag doorbetalen (indien dit normaliter een werkdag betreft!).
Ik heb een vast contract bij mijn huidige werkgever. Die wil nu overgaan op een payroll constructie. Wat zijn de gevolgen?

De werkgever moet het contract voor onbepaalde tijd (het vaste contract) eerst ontbinden, voordat het overgezet kan worden naar een payroll contract. Dit kan alleen met wederzijds goedvinden, dus jij moet hier als medewerker mee akkoord gaan.

Als je daarmee akkoord gaat, is het vervolgens van belang hoe lang je werkzaam bent geweest in je huidige functie. Vaak krijg je namelijk te maken met opvolgend werkgeverschap en daar zitten behoorlijk wat haken en ogen aan. Kort samengevat kan je werkgever dit pas doen, als jij akkoord gaat. En in dezelfde functie zijn er maar beperkte mogelijkheden om deze constructie toe te passen (dit ter bescherming van jou als medewerker).

Ik ben zelfstandige en maak gebruik van de startperiode van het UWV. Ik mag niet voor mijn oude werkgever aan het werk, kan ik dit oplossen met payroll?
Of je dit kunt oplossen met behulp van payroll is sterk afhankelijk van je arbeidsverleden bij jouw voormalig werkgever. De term die hiervoor wordt gebruikt is ‘opvolgend werkgeverschap’. Meer daarover lees je op deze website.
Ik ben zzp'er en mijn opdrachtgever wil me een payroll contract aanbieden. Geldt het opvolgend werkgeverschap in zo'n geval?
Er is geen sprake van opvolgend werkgeverschap als je altijd als zzp’er hebt gewerkt en daarna in dienst komt.
Ik moet een vast contract krijgen, maar mijn werkgever wil over op een payroll constructie. Hoe zit het met de ketenregeling?
Je hebt in dit geval te maken met opvolgend werkgeverschap. Het payroll bedrijf moet de daadwerkelijk gewerkte weken overnemen en jou op basis daarvan in de juiste fase plaatsen.
Kan mijn werkgever eisen stellen aan het aantal uren dat ik werk als ik een payroll contract heb?

Dat hangt ervan af in welke fase het payroll bedrijf jou moet indelen. Om dat te kunnen beoordelen, moet de payroll organisatie jouw arbeidsverleden meenemen. Bij een dienstverband van meer dan 78 weken, word je ingeschaald in fase 3. Bij een fase 3 overeenkomst hoort o.a. een vastgesteld aantal uren. Bovendien is de overeenkomst voor bepaalde tijd.

Dus ja, de werkgever moet aan de payroll organisatie aangeven hoeveel uur er minimaal gewerkt wordt per week.

Mijn werkgever heeft mondeling toegezegd dat ik een vast contract zou krijgen, maar wil me nu een payroll contract aanbieden. Kan ik hier bezwaar tegen maken?
In dit geval kun je het beste advies inwinnen bij een juridisch loket.
Ik werk al twee jaar lang op projectbasis met contracten voor bepaalde tijd. De duur van het volgende project is onzeker en de detacheerder wil mij daarom geen vast contract aanbieden. Is payroll een oplossing?
Dat is zeker mogelijk. Je stroomt dan in fase 3 in en kan dan nog 3,5 jaar via een payroll bedrijf werkzaam zijn.

Veelgestelde vragen inleners

Overweeg je een payroll constructie aan te gaan met een medewerker? Hieronder vind je de veelgestelde vragen.

Wat is payroll?

Payroll is een vorm van uitzenden of detacheren, waarbij een ondernemer zelf personeelsleden werft. Die personeelsleden komen vervolgens in dienst van, bijvoorbeeld, Payroll Professionals.

De ondernemer bepaalt zelf wat een medewerker gaat verdienen (natuurlijk met inachtneming van het minimumloon en/of de geldende cao) en kan hem of haar in de praktijk aansturen. Meer over payroll constructies voor bedrijven lees je hier.

Voor welke ondernemers is payrolling interessant?
In principe is payroll voor iedere werkgever interessant, maar vooral voor werkgevers die veel tijdelijk personeel hebben of met een snel wisselend personeelsbestand werken. Payroll Professionals kent de specifieke wensen van de diverse branches, waardoor we je een payroll constructie op maat kunnen aanbieden.
Wat verandert er als ik in zee ga met Payroll Professionals?
De belangrijkste verandering is, dat wij het werkgeverschap van je overnemen. Daarmee wordt jij een inlener en hoef je je niet langer zorgen te maken over wet- en regelgeving of arbeidsrechtelijke vragen. Ook nemen wij de contacten met instanties als het UWV, de Belastingdienst, de verzuimverzekeraar of de Arbodienst over en zorgen we voor loonaangiften, verzuimbegeleiding en een tijdige melding als een arbeidsovereenkomst eindigt of verlengd moet worden.
Waarom is payroll voor mij interessant?
Payroll is voor jouw bedrijf al snel interessant als je veel met tijdelijk personeel werkt. Met payroll werf je zelf je medewerkers, maar word je geen juridisch werkgever. Payroll Professionals neemt het werkgeverschap van je over en daarmee ook alle risico’s, verzekeringen en zorgen. De medewerkers zijn gewoon voor jou werkzaam en jij betaalt een vaste overeengekomen vergoeding per medewerker. Dit bedrag is onder andere afhankelijk van het bruto uurloon. Een payroll constructie is daarbij voordeliger dan het inlenen van medewerkers via een uitzendbureau.
Waarom is payroll goedkoper dan een uitzendbureau?
Een payroll bedrijf inschakelen is goedkoper dan bijvoorbeeld een uitzendbureau, omdat je zelf zorgt voor de werving en selectie van het personeel, dat vervolgens bij ons in dienst treedt. Daarnaast betaal je per medewerker alleen de werkelijke kosten per uur, plus een scherp gecalculeerde marge. Omdat wij bij Payroll Professionals volledig zijn gespecialiseerd in het contract- en verloningsproces, kunnen wij goedkoop en efficiënt werken. Daarom pakt payroll vaak veel voordeliger uit.
Kan ik mijn huidige medewerkers ook via Payroll Professionals laten verlonen?
Ja, dat kan. Wij leggen je graag uit hoe dat werkt.
Kan ik mijn huidige uitzendkrachten ook via Payroll Professionals laten verlonen?
Ja, dat kan zeker. In de meeste gevallen mag je een uitzendkracht na 1040 gewerkte uren inlenen in dienst nemen, zonder ‘afkoopsom’ voor de uitzendorganisatie. Veelal bevat je contract met het uitzendbureau zelfs een kortere periode waarna je de uitzendkracht ‘transfervrij’ mag overnemen. Je kunt de uitzendkracht dan onderbrengen bij Payroll Proffesionals.
Kan ik met payrolling flexibeler werken?
Als werkgever ben je veelal gebonden aan de cao van jouw branche. Payroll Professionals werkt met de cao voor uitzendkrachten (NBBU), die optimale flexibiliteit biedt.
Kan ik al mijn medewerkers via payrolling inhuren?
Dat kan, maar wij raden je aan om stafmedewerkers zelf in dienst te houden. Voor het aannemen van nieuwe medewerkers, parttime medewerkers of oproepkrachten is payroll een aantrekkelijke oplossing. Ook voor uitzendkrachten die al langdurig voor je werken, vakantiekrachten, freelancers in loondienst, stagiaires, herintreders, re-integratiekandidaten en arbeidsgehandicapten is payroll een uitkomst.
Wat zijn de gevolgen van payroll voor de medewerkers?
Jouw medewerkers komen juridisch gezien in dienst van Payroll Professionals en vallen onder de cao van de branche waarvoor ze werken. Aanvullende afspraken die je al gemaakt hebt, zullen wij natuurlijk respecteren. Payroll Professionals heeft een helpdesk, waar medewerkers terecht kunnen met vragen, bijvoorbeeld over de personeels- en salarisadministratie, de verzuimaanpak en de contacten met de fiscus.
Wie informeert mijn medewerkers als ik overstap op payroll?
Wanneer je besluit over te stappen op payroll, dan heeft dat gevolgen voor je personeel, onder andere omdat ze te maken krijgen met een andere cao. Vanuit ‘goed ondernemerschap’ is het raadzaam om je medewerkers daarom vooraf op te hoogte te stellen van de veranderingen. Bij Payroll Professionals nemen wij de uitleg over de veranderingen voor onze rekening. Zo nemen wij je ook die zorg uit handen. Wij staan garant voor heldere informatie en geven adequate antwoorden op alle vragen.