Je hoort het steeds vaker: bedrijven die het roken tijdens werktijd aan banden leggen. Niet even vijf minuutjes naar buiten sneaken voor een pafje en geen sigaretje meer tijdens de lunchpauze. Een zero tolerance beleid ten aanzien van het rookgedrag van je medewerkers is, als je er goed over nadenkt, zo gek nog niet. Je stimuleert gezond gedrag van je medewerkers en het verlies aan werktijd wordt drastisch teruggedrongen.
Minder roken = gezondere medewerker = minder verzuim
Medewerkers die niet roken, verzuimen gemiddeld 1,5 keer minder dan medewerkers die wel graag een sigaretje opsteken. De gezondheid van je medewerkers gaat met rasse schreden vooruit als ze eenmaal gestopt zijn met roken. Ze zijn fitter en vitaler en hun conditie wordt beter. Dat een fittere medewerker productiever is, hoeven we je niet te vertellen. Bovendien is het niet écht aantrekkelijk als je medewerker naar sigarettenrook ruikt op het moment dat hij of zij een klant te woord staat. Roken tast bovendien het gebied aan. Denk er maar eens over na wat dat met de representativiteit van de medewerker doet.
Een duwtje in de goede richting
In een nieuw jaar zijn er altijd mensen die ‘stoppen met roken’ op hun lijstje met goede voornemens zetten. Een duwtje in de goede richting van je werkgever is dan meer dan welkom. Leg je het roken tijdens werktijd aan banden, help ze dan ook met de weg daar naartoe. Met een zero tolerance beleid schep je al de goede randvoorwaarden, maar als je ook vanuit het werk begeleiding biedt van bijvoorbeeld een psycholoog, dan is de kans groter dat het je medewerkers ook daadwerkelijk lukt om te stoppen. En wie weet ziet de verstokte roker jouw hulp ook als laatste strohalm om écht te stoppen.
De voordelen voor jouw bedrijf
Naast dat mensen vitaler en fitter worden als ze stoppen met roken, houden ze simpelweg meer tijd over om te werken. Een rokende medewerker die gemiddeld vier keer per dag tien minuten (inclusief heen en weer lopen) weg is van zijn werkplek om te roken, besteedt 3 uur en 20 minuten per week (ongeveer 150 uur per jaar) aan roken tijdens werktijd. Stel, een medewerker kost € 31,10 per uur, dan betekent dat een verlies van € 4.665,00 per rokende medewerker op jaarbasis (bron: CBS).
Beter voor je imago
Een ander voordeel van een verbod op roken tijdens werktijd is dat de groepjes rokers of rondslingerende sigarettenstompjes voor je pand daarmee ook tot het verleden behoren. En daar zal de marketingafdeling je eeuwig dankbaar voor zijn!