Het is mei en dat betekent dat veel medewerkers deze maand hun vakantiegeld krijgen uitgekeerd. Fijn, een extraatje zo voor de zomermaanden. En hoewel de toeslag echt bedoeld is voor een vakantie, zijn er ook veel mensen die het geld ergens anders voor gebruiken. Waar komt dat vakantiegeld eigenlijk vandaan? En hoeveel vakantiegeld kun je aan het eind van deze maand op je bankrekening verwachten? In dit blog vertellen we je er alles over!
De oorsprong van vakantiegeld
Eigenlijk best luxe hè? Dat je werkgever je een bedrag betaalt om op vakantie te gaan. Dat is uiteraard niet voor niets: je werkgever heeft er meer aan als jij uitgerust terugkeert op het werk, dan wanneer je uitgeblust doorbikkelt. Vakantiegeld is ruim een eeuw geleden ontstaan, toen nog in de vorm van betaald verlof. Voor 1910 was het namelijk normaal dat men onbetaald verlof opnam om vakantie te kunnen nemen. Dat is sinds 1910 veranderd: iedereen kreeg het recht om betaald verlof op te nemen om vakantie te vieren. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam daar een toeslag bij, omdat veel mensen in die tijd geen geld hadden om op vakantie te gaan. Hoewel het de bedoeling is dat het vakantiegeld gebruikt wordt om op vakantie te gaan, wordt het extraatje al sinds het ontstaan ook voor andere doeleinden aangewend.
Acht procent
Op het moment dat je in loondienst treedt, dan heb je recht op vakantiegeld. Of je nu in vaste dienst bent, een tijdelijk contract hebt of een payroll medewerker bent. Ook als je een nul-urencontract hebt, dan bouw je gewoon vakantiegeld op over de gewerkte uren. Het vakantiegeld is 8% van het bruto jaarsalaris. Een simpele rekensom: stel je verdient € 10,- bruto per uur, dan bouw je per uur €0,80 vakantiegeld op. Zit je in de ziektewet en krijg je maar 70% van je brutoloon uitbetaalt, dan bouw je ook over dat bedrag je vakantiegeld op, dus niet over de volle 100% van je brutoloon.
Vakantiegeld uitkeren
De meeste werkgevers kiezen ervoor om het vakantiegeld één keer in het jaar uit te keren, in mei of juni. Wat de meeste mensen niet weten is dat je, als je eerder op vakantie gaat, bij sommige werkgevers een voorschot kunt krijgen. Er zijn ook werkgevers die ervoor hebben gekozen om het vakantiegeld al te laten opnemen in het loon en het maandelijks uit te keren; een zogeheten all-in-uurloon. In dit uurloon is het gewone uurloon, de vakantietoeslag (8%) én de vakantieopbouw berekend. Let op: dit mag alleen als het expliciet in het contract is opgenomen.
Welke vorm je werkgever ook kiest, het vakantiegeld moet apart vermeld staan op het loonstrookje. Het mag dus niet in het gewone loon ‘verstopt’ zitten.
Vakantiegeld voor andere doeleinden
Nu is vakantiegeld natuurlijk een heel fijn extra bedrag. Mensen die schulden hebben of een grote klus in huis willen doen, gebruiken het vakantiegeld dan regelmatig voor dit soort doeleinden en gaan er niet van op vakantie. Het vakantiegeld wordt bovendien gezien als loon. Heb je te maken met loonbeslag, dan heeft dit uiteraard ook consequenties voor je vakantiegeld.
Vakantiegeld bij Payroll Professionals
Ben je een payroll medewerker bij Payroll Professionals, dan ontvang je je vakantiegeld in week 22. Hoeveel vakantiegeld je krijgt, kun je terugvinden op je loonstrook. Achter het kopje ‘vakantiegeld’ staat wat er deze maand voor je is gereserveerd én het cumulatieve bedrag. Dat laatste is het bedrag dat je deze maand extra kunt verwachten.
Heb je vragen over (de opbouw) van je vakantiegeld? Neem dan gerust contact op met het team van Payroll Professionals. We helpen je graag!