Het nieuwe jaar is aangebroken. Tijd voor nieuwe kansen, schone leien en goede voornemens. Het blijft toch altijd bijzonder, zo’n frisse start. Wat gaat het jaar jou brengen? Ga je successen behalen? Staan er mooie dingen in de privésfeer te gebeuren? Maak je dromen waar die je al lang koestert?

Weg met dat buikje!

Bij een nieuw jaar horen de onvermijdelijke goede voornemens. Je hoort ze halverwege december al zo links en rechts om je heen: “ik ga me volgend jaar niet meer zo op laten fokken”; “ik ga in 2016 echt meer sporten”; “in het nieuwe jaar start ik met afvallen”. De meeste van deze goede voornemens – het zal je niet verbazen – hebben betrekking op onze volslanke lijven. Een paar kilootjes afvallen staat jaar na jaar hoog op ons lijstje, op de voet gevolgd door stoppen met roken, stoppen met drinken en meer sporten. Dat deze waslijst met voornemens meer lijkt op een strafkamp en in een klap alle deugden des levens van ons wegneemt, lijkt ons bij het samenstellen van de lijst niet te deren. Ook beseffen we ons niet dat de gedragsveranderingen die we onszelf zo plechtig en vastberaden voornemen veel te veel van het goede zijn.
Wij mensen zijn slecht in het veranderen van gewoontes. Eén gewoonte per keer is al moeilijk genoeg; laat staan die waslijst aan maatregelen en ontheffingen die je je ergste vijand nog niet gunt. Het waarmaken van een heleboel goede voornemens in één keer kun je bij voorbaat al op je iets te dikke buik schrijven. Maar wat kun je dan wel doen om het nieuwe jaar gezond en fit te starten?

Heb je een gezonde werkplek?

We ploegen het jaar grotendeels zittend door in een allesbehalve ergonomisch verantwoorde houding, starend naar een beeldscherm, terwijl we ondertussen sloten vol automatenkoffie wegslobberen. Ben je niet zo van de goede voornemens – of heb je ’t strafkamp inmiddels alweer verlaten – dan is een kritische blik op je werkplek geen verkeerd actiepunt in je overvolle agenda. Maar; wat maakt een werkplek nu precies gezond of ongezond? Payroll Professionals zocht het voor je uit en zette zes tips op een rij:

1. Zorg voor voldoende beweging
Mensen die veel zitten, hebben 40 tot 60 procent meer kans om sneller te overlijden in vergelijking met mensen die weinig zitten. Zitten is slecht voor je stofwisseling en veroorzaakt pijn in spieren en gewrichten. Hoewel dit allesbehalve opbeurende berichtgeving is, zijn we geneigd om te blijven zitten. Een zit-sta-bureau biedt uitkomst, evenals een zogeheten deskbike: fietsen terwijl je aan het werk bent. Een andere optie om jezelf te dwingen tot meer beweging is veel water drinken (laat die automatenkoffie maar staan). Naast dat het goed is voor de afvoer van afvalstoffen in je lichaam, zorgt het ervoor dat je regelmatig even in beweging bent om een sprintje naar het toilet te trekken.

2. Ga staand vergaderen
Lukt het je maar niet om jezelf uit die stoel omhoog te krijgen als je je mail aan het beantwoorden bent of verdiept bent in een rapportage? Zorg er dan in ieder geval voor dat je tijdens de vergaderingen en overleggen wél gaat staan of lopen. Naast dat het beter is voor je lichaam, stimuleert het ook je geest. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat je creatiever wordt als je staand of lopend een overleg voert. En als je dan toch je creatieve ideeën pitcht terwijl je aan de wandel bent: pak dan ook gelijk een beetje frisse lucht en vitamine D van buiten mee.

3. Ergonomische houding
De stand van je bureau en bureaustoel is erg belangrijk als je veel zit. Neem je een onjuiste houding aan, dan is de kans groot dat je binnen de kortste keren nek-, rug- en/of schouderklachten krijgt. Een muisarm (RSI) is een ander veelvoorkomende werkplekblessure die je écht wilt voorkomen. Wil je weten wat een juiste werkhouding is? Lees dan deze aanwijzingen voor het goed inrichten van een computerwerkplek.

4. Neem pauze en erken je dipjes
Het is onmogelijk om acht uur achter elkaar geconcentreerd aan het werk te zijn. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig pauze neemt. Even koffie halen voor je collega’s, een blokje om of even bijkletsen met een collega: het zorgt ervoor dat je daarna geconcentreerder aan het werk kunt. Daarnaast is het verstandig om je werkzaamheden af te stemmen op jouw energieniveau. Weet je van jezelf dat je na de pauze negen van de tien keer last hebt van een lunchdipje? Zorg er dan voor dat je dan geen lastige bespreking inplant of een moeilijke taak aanpakt, maar doe wat gemakkelijke taakjes die weinig energie kosten. Weet je van jezelf dat je in de ochtend het meest productief bent? Handel dan niet eerst je mail af, maar start met die lastige klus en beantwoord op een ander moment je mail. Het zorgt ervoor dat je niet alleen minder uitgeput van je werk komt: je bent ook productiever en daardoor aan het einde van de dag tevredener over het aantal werkzaamheden dat je hebt afgerond.

5. Zorg voor groen op kantoor
Zorg ervoor dat je voldoende groen op kantoor hebt. Of dat nu een gigantische kamerplant is of een nepplant op je bureau: het maakt ons gelukkiger. Evolutionair psycholoog Mark van Vugt stelt dat ons brein niet doorheeft dat het wordt gefopt met een nepplant en dat het positief reageert op dit natuurlijke element op onze niet-zo-natuurlijke werkplek. Heb je de keuze en ben je enigszins capabel om een plant in leven te houden, kies dan voor de natuurlijke variant: die zorgt voor meer zuurstof en een verhoogde creativiteit en productiviteit.

6. Zorg voor voldoende ventilatie, een goed klimaat en juiste verlichting
Dat een beetje zuurstof een mens goed doet, hoeven we je niet te vertellen. Naast een plant op je bureau ‘planten’, kun je ook wat vaker de ramen openzetten of de deuren van je kantoor open laten staan om wat zuurstof het kantoor binnen te krijgen. Bovendien is het altijd fijn om de boel een beetje door te luchten.

Daglicht doet een mens goed. Heb je de mogelijkheid om je bureau naast of in de buurt van een raam te zetten, dan is dat zeker aan te bevelen: daglicht houdt je fitter en vitaler dan kunstmatig licht. Langdurig gebrek aan daglicht kan klachten als vermoeidheid, depressie, hoofdpijn, zwaarmoedigheid en slaapstoornissen veroorzaken. Voldoende reden om dat bureau wat dichter bij het raam te schuiven! Heb je die mogelijkheid niet of wil je het gevecht met je collega om een plekje bij het raam niet aangaan, dan bieden speciale daglichtlampen uitkomst. Het licht van deze lampen lijkt veel op daglicht en helpen bovenstaande klachten te voorkomen. Zorg er als laatste voor dat het klimaat van je werkplek in orde is. Een te warm kantoor zorgt voor vermoeidheid en dufheid; een te koud kantoor is voor niemand prettig.

Kortom; genoeg mogelijkheden om een gezondere werkplek te creëren. Een gezondere werkplek en bijbehorend gezond gedrag zorgt voor een hogere productiviteit en meer energie. Kun je die overdaad aan energie weer steken in het volhouden van je goede voornemens!