Sinds 2013 zijn er 300.000 thuiswerkers bijgekomen, mannen en vrouwen met een vaste betrekking en zelfstandigen. Thuis werken is vooral populair bij vrouwen met een creatief of taalkundig beroep. Ook vrouwen in een managersfunctie of ICT beroep werken regelmatig vanuit huis. De groei in thuis werken doet zich vooral voor bij zelfstandigen zonder personeel ( zzp ). Dat blijkt uit onderzoeksgegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Bijna 13 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking werkt alleen vanuit huis, 2,5 % meer dan in 2013. Het aantal vrouwen dat incidenteel thuis werkt is ook toegenomen. In totaal werkt 22,5 % van de werkende vrouwen incidenteel vanuit huis. Bij de mannen is dat ongeveer een kwart. In de periode 2013 – 2017 steeg dat aantal nauwelijks.

Paul Laseur van BNR Nieuwsradio maakte een column waarin hij de cijfers afzet tegen de ontwikkeling van het zogenaamde Nieuwe Werken. Hij constateert dat er wordt vastgehouden aan het Oude Werken, een oude werkcultuur die een snellere groei van het thuiswerken kennelijk tegenhoudt (Foto: CBS.nl)