De voor- en nadelen op een rij

Ga je aan de slag bij een bedrijf dat gebruik maakt van payrolling, dan is het niet alleen goed om te weten wat payroll precies is, maar ook wat het voor jou als medewerker betekent. Want het klinkt wat vreemd: je gaat aan de slag bij een bedrijf, maar de verantwoordelijkheid voor het werkgeverschap wordt uit handen gegeven aan een payroll organisatie… We kunnen ons voorstellen dat jij als medewerker hier zo je vragen bij hebt.

Juridisch werkgeverschap

Op het moment dat het bedrijf waar jij werkt een payroll bedrijf inschakelt, wordt het juridisch werkgeverschap overgedragen aan, bijvoorbeeld, Payroll Professionals. Dat betekent dat je werkgever niet (meer) verantwoordelijk is voor de loonadministratie en het uitbetalen van het salaris en dat de verzekeringen voor jou geregeld zijn via het payroll bedrijf. Als het juridisch werkgeverschap is overgedragen aan een payroll bedrijf, werk je wettelijk gezien dus voor een payroll bedrijf. Het payroll bedrijf draagt alle aansprakelijkheden.

Werving, selectie en salarisonderhandelingen

Doordat een groot gedeelte van het werkgeverschap wordt overgenomen, lijkt een payroll bedrijf hetzelfde als een uitzendbureau. Dat is het absoluut niet. De werving en selectie wordt namelijk nog gewoon verzorgd door de organisatie waarvoor je werkt. Ook salarisonderhandelingen, beoordeling- en functioneringsgesprekken en arbeidsvoorwaardengesprekken handel je met je leidinggevende af en niet met het payroll bedrijf.

De voordelen

Het grote voordeel van werken voor een payroll bedrijf als Payroll Professionals is de zekerheid dat je salaris correct en op tijd betaald wordt. Je hoeft niet bang te zijn dat, op het moment dat het slecht gaat met de organisatie, jouw salaris die maand niet betaald wordt. Daarnaast heb je als payroller geen opzegtermijn. Bevalt je werk niet, dan kun je per direct opzeggen. Ook prettig om te weten, is dat je verzekeringen goed geregeld zijn. Doordat een payroll bedrijf voor heel veel andere medewerkers verzekeringen moet afsluiten, kunnen zij collectiviteitsvoordelen bedingen, die het bedrijf waarvoor je werkt zelf nooit zou kunnen verkrijgen.

Een aantal andere voordelen op een rij:

  • Je hebt recht op vakantiedagen en vakantiegeld;
  • Bij ziekte word je doorbetaald en je krijgt een compensatie voor wachtdagen;
  • Er wordt een reservering voor je gemaakt voor feestdagen en kort verzuim;
  • Je hebt recht op collectieve verzekeringen (ziektekosten, ANW);
  • Je krijgt een persoonlijk pensioenplan.

“Ieder voordeel heb z’n nadeel”

Uiteraard zijn er ook een aantal zaken waar jij als medewerker goed op moet letten als je werkgever een contract heeft bij een payroll bedrijf. Zo werkt de flexibiliteit die jij hebt in je werk ook de andere kant op; ook jouw werkgever heeft geen opzegtermijn, waardoor je niet altijd zeker bent van werk.

Daarnaast ben je afhankelijk van de keuze van de organisatie waarvoor je werkt. Gaat dit bedrijf voor de goedkoopste payroll oplossing, dan kan je de pech hebben dat zaken als compensatie wachtdagen en je pensioen minder goed geregeld zijn of dat je daar zelf in moet voorzien. Bij Payroll Professionals vinden we het belangrijk dat de zaken voor jou als medewerker goed geregeld zijn. Daarom hebben we op een rijtje gezet wat een payroll constructie van Payroll Professionals jóu te bieden heeft.

NEN, NNB, ABU

Er zijn in de markt veel Payroll bedrijven en zoals in iedere branche het geval is, zit er nogal verschil in kwaliteiten en diensten. Onderzoek voor jezelf altijd wat het payroll bedrijf wel en niet voor je regelt en neem dit mee in je onderhandelingen met je leidinggevende. Op het moment dat een payroll bedrijf NEN-gecertificeerd is en is aangesloten bij de NNB of ABU cao, kun je er vanuit gaan dat de zaken voor jou als payroll medewerker goed geregeld zijn.

Heb je vragen over jouw eigen payroll constructie? Neem dan eens contact met ons op. We vertellen je graag wat het precies inhoudt, óók als wij niet jouw juridisch werkgever zijn!

 

Payroll-medewerker