De financiële situatie van je personeel… daar bemoei je je liever niet mee. Maar wat als een van je medewerkers loonbeslag krijgt opgelegd? Wat zijn dan de verplichtingen van jou al werkgever?

Laten we je eerst geruststellen: als je medewerkers bij Payroll Professionals op de loonlijst staan, dan zijn wij juridisch werkgever en dus verantwoordelijk voor het loonbeslag.

Vier zaken om te onthouden

Heb je naast payroll medewerkers ook zelf medewerkers in dienst, dan is het belangrijk om te weten dat een deurwaarder in een geval van loonbeslag moet voldoen aan de wettelijke voorwaarden, voor hij een loonbeslag bij jou als werkgever mag indienen. Zo moet de medewerker op de hoogte zijn van de schuld (d.m.v. brieven en aanmaningen) en moet er een vonnis van de rechter liggen. Is dit het geval dan zijn er vier belangrijke zaken om te onthouden:

  1. Ontvang je een beslagexploot is van de gerechtsdeurwaarder met een vragenlijst. Jij bent als werkgever verplicht de vragenlijst binnen vier weken in te vullen en te ondertekenen. Dit is een essentieel gedeelte. Verzaak je hierin, dan loop je het risico aansprakelijk te worden gesteld voor de gehele schuld van je medewerker.
  2. Vervolgens dien je periodiek een inhouding te doen op het loon van de medewerker. Dit draag jij als werkgever af aan het incassobureau. Het beslag geldt voor het reguliere salaris, maar ook voor vakantiegeld en bonussen.
  3. In de meeste gevallen wordt er een beslagvrije voet ingesteld: een bepaald gedeelte van het loon waar geen beslag op kan worden gelegd. De hoogte hiervan hangt af van de gezinssituatie.
  4. In het geval van meerdere schuldeisers moet je als werkgever de formulieren van al deze schuldeisers afzonderlijk invullen. De gemeente, het UWV en de Belastingdienst zijn schuldeisers die voorrang krijgen.

Goed voor elkaar met Payroll Professionals

Heb je alle medewerkers ondergebracht bij Payroll Professionals, dan weet je dat je het goed hebt geregeld. Payroll Professionals regelt namelijk alle zaken rondom het loonbeslag. Dat bespaart je naast tijd ook geld, aangezien jij je kunt bezig houden met dat waar je goed in bent: ondernemen!