Nog even gauw je moeder bellen, terwijl je met een half oog de post doorneemt en en tegelijkertijd in de pan op het fornuis roert. “Oh ja..”, zeg je afwezig tegen je moeder, terwijl je probeert te voorkomen dat de rijst overkookt. “Luister je wel naar me?”, vraagt je moeder terecht. “Jaahaa mam, natuurlijk”, terwijl je met een opgetrokken wenkbrauw een tweede betalingsherinnering tussen de stapel post uitvist.

Multitasken = inefficiënt werken

Herkenbaar? Dan hebben we een vervelende, maar duidelijke boodschap voor je: stop met multitasken. Onderzoek na onderzoek toont aan dat onze hersenen niet zijn ingericht op het doen van meerdere zaken tegelijk, waarbij je toch enige vorm van concentratie nodig hebt.

Waar het nog mogelijk is om tegelijkertijd je bord leeg te eten tijdens het televisie kijken (omdat beide acties weinig concentratie vragen) kunnen onze hersenen het niet aan om én te koken én je aandacht bij een gesprek te houden én een poststuk door te lezen. Het. Lukt. Niet. Sterker nog, je bent zelfs heel inefficiënt bezig; door te ‘multitasken’ ben je gemiddeld 1,5 keer langer bezig dan wanneer je de acties afzonderlijk van elkaar zou doen.

Bovendien kost multitasken veel meer energie en beïnvloedt het de zaken waar je óók mee bezig bent. Met name als één van die taken niet gaat zoals je wilt. Dan krijgt je moeder dus een uitbrander, terwijl zij haar zorgen uitte in het gesprek dat ze met je probeerde te voeren. Maar dat had jij niet gehoord…