Er gaan veel fabels rond over op de loonlijst staan bij een payrollbedrijf. Zo wordt onder meer gesuggereerd dat medewerkers die op de loonlijst staan bij een payrollbedrijf, minder betaald krijgen. Die bewering is onjuist. We bespreken dit fabeltje in dit blog.

Een gelijk salaris
Vanaf de eerste dag dat payrollkrachten aan het werk gaan, krijgen ze dezelfde beloning als medewerkers die direct bij jou in dienst zijn. Het gaat hierbij om medewerkers in dienst die een gelijke of gelijkwaardige functie hebben. Dit is natuurlijk fijn om te weten. Dit kan alleen verschillen als het gaat om seizoenswerk of vakantiewerk, in deze gevallen mag worden afgeweken van deze regel en mag het wettelijk minimumloon worden toegepast. Maar buiten deze uitzonderingen is een bedrijf volgens de cao verplicht om de werknemer het loon te geven dat hij zou verdienen als hij direct in dienst zou zijn bij de inlener.

Wat is payrolling?
Goed om te horen dus. Maar wat is payroll precies? Payroll betekent letterlijk loonlijst. Normaal gesproken zet een werkgever je op de eigen loonlijst in het geval van een dienstverband. In het geval van payroll wordt dit uitbesteed. In feite neemt het bedrijf waar je voor werkt je niet aan bij payrolling. Het werkgeverschap wordt juridisch gezien namelijk uit handen gegeven aan een payroll bedrijf, waar je bij op de loonlijst komt te staan. Het bedrijf waar je voor gaat werken wordt de inlener genoemd. Het payroll bedrijf leent jou namelijk uit aan de inlener.

Andere voordelen payrolling
Een gelijk salaris is een van de vele voordelen van payrolling. Een ander voordeel voor werknemers is een correcte en stipte uitbetaling van het salaris. Soms krijg je bij een werkgever je salaris niet op tijd of klopt het bedrag niet. Hier hoef je bij payrolling nooit bang voor te zijn. Een medewerker op de payroll krijgt ook goede begeleiding bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit zal altijd keurig volgens de regels verlopen: iets waarin sommige bedrijven verzaken. Ook is het erg fijn dat je bij een payroll bedrijf altijd alle informatie krijgt over betalingen, vakantiedagen, loonstroken, pensioen enzovoorts. Hier heb je nooit onduidelijkheid over. Een vereiste is wel dat het payrollbedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals de NBBU en over andere certificaten beschikt.