Door Alexander Benjamins

Volgens verschillende bronnen stijgt de flexbranche dit jaar met ongeveer 4%. Een flinke stijging in vergelijking met bijvoorbeeld de groothandel die dit jaar met 2% verwacht te stijgen of de bouw die slechts een groei van 0.5% tegemoet ziet. Hoe komt het toch dat flexmarkt zo groeit in een tijd van crisis, of misschien beter gezegd zo vlak na de crisis want velen zijn er van overtuigd dat de economische crisis nu eindelijk voorbij is. Hoera!

Tijdens de crisis zijn veel banen verloren gegaan. Het werkloosheidpercentage is gestegen van plusminus 4% procent voor het begin van de crisis, naar ruim 8% in 2013. Een stijging van maar liefst 100 procent! Nu de economie weer wat lijkt aan te trekken zijn het vooral de bedrijven in de export die de groei realiseren. Hoe kan het ook anders, Nederland staat immers bekend om haar export. Veel bedrijven in deze sector, maar ook in andere sectoren kiezen ervoor om werknemers in dienst te nemen via payroll of detachering. Ik hoor u denken, is dat niet ingewikkeld en duur? Integendeel! Payrolling kent vele voordelen voor u als werkgever.

Ten eerste bent je als ondernemer de beste in je vak. Het liefst doe je alleen het werk waar jij goed in bent en in uit blinkt. Dit moet je dan ook vooral blijven doen. De administratie, waaronder het verlonen van uw personeel kan soms veel tijd in beslag nemen. Steeds weer nieuwe wetten, regels en cao’s. Je kan het zo langzamerhand niet meer bij benen. Door de verloning uit handen te geven aan een payrollbedrijf maak je tijd vrij voor de winstgevende opdrachten die jouw bedrijf binnensleept. Je kan je dan vooral richten op jouw core business. Het gezegde luidt ook niet voor niets “Schoenmaker, blijf bij je leest”.

Een ander groot voordeel ligt in het juridische aspect. Een payrollbedrijf neemt de werknemers over op papier en is hiermee juridisch werkgever. Hiermee worden alle arbeidsrechtelijke risico’s overgenomen zoals het opstellen van arbeidsovereenkomsten, loondoorbetaling, verzekering van arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim. Geen onzekerheid en zorgen meer voor jou op deze gebieden. Daarbij blijf jij als inlener natuurlijk verantwoordelijk voor de werving en selectie van het personeel, bepaal je het uurloon, voer je de functionerings- en beoordelingsgesprekken en andere zaken omtrent de gang van zaken in het bedrijf. Op de werkvloer blijft dus alles gewoon hetzelfde.

Daaropvolgend kan payrolling de winst- en verliesrekening verbeteren. Loonkosten zijn vaak één van de grootste kostenposten op de resultatenrekening. Deze kunnen van tijd tot tijd verschillen door verschillende toeslagen, ziekte, vakantiedagen etc.. Door het kiezen van payroll stap je over op een flexibele kostenstructuur. Daarnaast hebben payroll bedrijven de nodige kennis en ervaring dat het uitbetalen van salarissen efficiënter gaat. Hiermee kunnen de kosten voor het verlonen zelfs lager liggen dan in het geval je zelf hiervoor zorgt draagt. Dubbel voordeel dus op uw W&V-rekening.

Daarnaast leven wij tegenwoordig in een flexibele wereld. Alles moet flexibel zijn, daarmee ook uw personeel. Ben je afhankelijk van seizoenen of ken je tijden met grote drukte dan wil je snel mensen in dienst nemen. Wanneer het seizoen of de drukte is afgelopen moet het ook mogelijk zijn om een arbeidscontract te beëindigen. Dit wordt mogelijk gemaakt door payrolling. Werknemers kunnen tot 3.5 jaar flexibel voor u werken. Wat er daarna gebeurt, dat bepaal jij.

Naast de voordelen voor jou als werkgever zijn er ook voordelen voor de werknemers. Zo kunnen zij direct bij aan de slag omdat contracten op elk moment kunnen worden opgesteld. Ook zijn payroll bedrijven gebonden aan verschillende cao’s die voor de werknemers vaak gunstiger zijn. Daarbij zijn deze payrollkantoren aangesloten bij een pensioenfonds, zodat de werknemer een gunstig pensioen kan opbouwen.

Kortom: u de lusten, wij de lasten.

Overtuigd van de voordelen van payrolling? Vraag dan gratis een offerte aan via www.payroll-professionals.nl . Samen met u kijken we naar de mogelijkheden betreft payroll voor uw organisatie.

Bronnen

http://www.ondernemerschap.nl/index.cfm/3,116,427/algemeen_beeld_van_het_mkb_in_de_marktsector_2013_2014_december.pdf

http://www.ftm.nl/exclusive/de-nederlandse-recessie-in-vijf-grafieken/

Sake Bosma, Ed van Viegen: Payrolling baat zowel bedrijf als werknemer

http://www.payforpeople.nl/mkb/welk-personeel-payrollen/flexibel-personeel.html

http://www.mkbservicedesk.nl/162/wat-payrolling.htm