Ondernemen is een fantastische bezigheid: je hebt vrijheid, ontmoet veel nieuwe mensen én je bepaalt zelf hoe je werkt. Daar tegenover staan helaas wel enige onzekerheid en vele risico’s. Wat veel ondernemers niet weten, is dat je die risico’s op een aantrekkelijke en gemakkelijke manier aanzienlijk kunt verkleinen. Ook en juist als zzp’er!

Juridisch werkgeverschap verleggen

Voor zzp’ers is het mogelijk om gebruik te maken van de diensten van een payroll bedrijf. Je verlegt daarmee het zogeheten juridisch werkgeverschap. Dat betekent dat een zzp’er zichzelf wettelijk gezien op de loonlijst zet bij een ander, maar toch eigen baas blijft. Zo bepaal je zelf je salaris en ben je zelf verantwoordelijk voor het werven en al dan niet aannemen van opdrachten.

Het grote verschil is dat je risico’s beter gedekt zijn, dat de boekhouding voor je wordt geregeld en dat je een goed pensioen opbouwt. Verder kan een payroll bedrijf je incassotraject verzorgen, óók in het geval van niet-betalende debiteuren. Word je onverhoopt ziek? Een zzp’er met payroll constructie hoeft zich in de meeste gevallen geen zorgen te maken over het inkomen; dat wordt doorbetaald. En heb je even geen opdracht, dan heb je gewoon recht op een WW-uitkering.

Hoe werkt payroll voor zzp’ers?

Besluit je het juridisch werkgeverschap over te dragen aan een payroll bedrijf, dan kom je op de loonlijst bij dat bedrijf. Dat heeft een aantal voordelen:

  • Verzekeringen: doordat je als zzp’er op de loonlijst staat bij een bedrijf, hoef je geen dure verzekeringen af te sluiten. Van pensioen tot WW en van arbeidsongeschiktheid tot Ziektewet: alles is geregeld. Doordat een payroll bedrijf een zeer groot ‘personeelsbestand’ heeft, geniet het bovendien collectieve voordelen van verzekeringsmaatschappijen, die je als zzp’er nooit kan bedingen. Een eerlijk payroll bedrijf berekent die voordelen door aan de klant.
  • Pensioen: een dure pensioenregeling krijgt vaak weinig tot geen prioriteit. Toch is het belangrijk om vroeg te beginnen met de opbouw van een pensioen. Een payroll bedrijf biedt een fatsoenlijke pensioenregeling én kan – net als bij de verzekeringsmaatschappijen – een collectief voordeel bedingen bij pensioenfondsen.
  • Personeel: heb je als eenpitter (tijdelijk) behoefte aan versterking, dan kun je gemakkelijk een medewerker op de loonlijst bijschrijven. Je loopt ook in dat geval weinig tot geen risico voor deze medewerker. Overkomt je medewerker iets of wordt hij ziek, dan is het payroll bedrijf aansprakelijk. Voordelen die de drempel om personeel aan te nemen aanzienlijk verlagen.
  • Incasso: een zzp’er is vaak veel tijd kwijt met de boekhouding. Een goed payroll bedrijf neemt de boekhouding over, stuurt facturen en gaat eventuele discussies over betaaltermijnen voor je aan. Betaalt een klant niet of slecht? Dan schakelt het payroll bedrijf een incassobureau in. Zo kun je als ondernemer doen waar je goed in bent en hoef je geen zorgen te hebben over niet-betalende klanten.

Wanneer geen payroll?

De keerzijde van een payroll constructie voor zzp’ers zit ‘m voornamelijk in het feit dat je netto minder overhoudt als je een payroll bedrijf inschakelt. De diensten van dit bedrijf moeten immers betaald worden. Daarnaast heb je als zzp’er een aantal fiscale voordelen die je als ‘medewerker’ (want dit ben je voor de wet) niet hebt. Ook moet je goed kijken wat een payroll bedrijf voor je doet: doorbetaling bij ziekte is bij Payroll Professionals vanzelfsprekend, maar dat is niet bij ieder payroll bedrijf zo.

Bij de meeste payroll bedrijven heb je wel zelf de keuze of je pensioen op wilt bouwen of niet. En zaken als vakantiegeld en vakantiedagen kent een zzp’er niet, dus hiervan kun je zelf bepalen of en hoeveel je hiervoor wegzet. Zo kun je alsnog spelen met het nettobedrag dat je overhoudt.

Payroll geschikt voor jou als zzp’er?

Of payroll geschikt is voor jou als zzp’er hangt af van je wensen en doelen. Payrolling biedt voordelen voor zzp’ers die niet goed zijn in administratieve zaken. Ook zzp’ers die liever wat meer zekerheid willen, zijn gebaat bij een payroll constructie. Zij leveren weliswaar een stukje vrijheid in, maar krijgen daar zekerheid en collectiviteitkortingen voor terug.

Kortom, payrolling biedt zzp’ers vele voordelen. Heb je interesse in een payroll constructie, neem dan contact met ons op! We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.