Payroll Professionals bestaat tien jaar! Een prachtige mijlpaal en een mooie gelegenheid om eens terug te blikken op de afgelopen jaren. Wat is er veranderd in de wereld van payrolling en wat staat er te gebeuren in de sector?! Alexander Benjamins, eigenaar van Payroll Professionals, vertelt er alles over in dit blog.

Een terugblik

Tien jaar geleden werd Payroll Professionals opgericht, als onderdeel van accountantskantoor MTN. In die tijd groeide de behoefte van organisaties naar flexibele arbeid. Het flexibel inzetten van personeel gebeurde toentertijd voornamelijk door uitzendbureaus. Payrolling begon langzaamaan op te komen, maar was zeker nog geen begrip in de wereld van HR en personeelszaken. Het accountantskantoor zag de behoefte aan flexibele arbeid groeien en richtte daarom een dochterbedrijf op: Payroll Professionals.

Na twee jaar besloot het team van MTN de payroll tak af te stoten. Alexander greep zijn kans en kocht in 2010 Payroll Professionals. Met zijn jarenlange ervaring in re-integratie en HR, wist hij in de jaren die erop volgden van Payroll Professionals een succes te maken. Alexander vertelt lachend: “Toen ik Payroll Professionals overnam, hoorde Peter Klinkhamer bij de inboedel. Samen hebben we het bedrijf in de eerste jaren klaargestoomd voor de groei. Het moest een stabiele en zelfstandige organisatie worden. We ontwikkelden onze eigen software om de processen te optimaliseren. Na twee jaar was de organisatie efficiënter ingericht. De automatisering heeft er voor gezorgd dat het proces van bijvoorbeeld invoeren van medewerkers en de urenverwerking vele malen sneller is geworden, waardoor we meer klanten sneller konden bedienen dan daarvoor.”

De branche

De kritische blik naar processen en de continue drive om bestaande werkwijzen te verbeteren is kenmerkend voor Payroll Professionals. Ook vandaag de dag blijft het bedrijf innoveren en op zoek naar mogelijke verbeterslagen. Dat moet ook wel. In tien jaar tijd heeft niet alleen Payroll Professionals een transformatie doorgemaakt; ook de branche is 180 graden anders dan tien jaar geleden.

Alexander: “In 2006 tot ongeveer 2011 moesten we bedrijven echt uitleggen wat payrolling was en ze bij de hand nemen. Vandaag de dag is payrolling een bekend fenomeen en hoeven we onze klanten niet meer uit te leggen wat het inhoudt, als we aan tafel zitten.” Wel is er meer en meer behoefte aan advies op het gebied van HR en personeelszaken. Voor het team van Payroll Professionals is payroll dan ook meer dan alleen salarisverwerking. Het ondersteunen van bedrijven met kennis en kunde op het gebied van personeelsbeleid en salaris maakt minstens zo’n groot deel uit van de dienstverlening.
“We zijn niet zomaar een payroll fabriek”, vertelt Alexander. “We bieden onze klanten jarenlange ervaring in het personeelsvak. Dat merk je wanneer je met Payroll Professionals aan tafel zit. Met de ervaring en kennis kunnen we organisaties goed en deskunidg adviseren over hun flexibele schil. En als we merken dat we nog niet voldoende kennis hebben op een bepaald vlak, dan scholen we bij. Zo merkten we op een gegeven moment dat er in de markt veel behoefte was aan payrolling voor technische bedrijven. VCA gecertificeerde bedrijven bleken steeds meer moeite te hebben met het juist toepassen van de regels op het gebied van arbeidscontracten, salarisadministratie en de verloning. Om beter in de behoefte van die groep klanten te kunnen voorzien, hebben we Payroll VCU opgericht. De medewerkers van Payroll VCU zijn NEN 4400-1 en VCU gecertificeerd en zijn daarmee een goede gesprekspartner voor VCA gecertificeerde bedrijven.”

Het team van Payroll Professionals kijkt voortdurend of de interne kennis nog aansluit op de behoefte in de markt. “Dat is de reden dat we een verzuimmanager in dienst hebben. Dat is de reden waarom we op den duur een CAO specialist hebben aangenomen. En dat is eveneens de reden waarom we Payroll Professionals Belgium zijn gestart. We doen er alles aan om de klant zo goed mogelijk te bedienen”, aldus Alexander.

Waar gaat het naartoe?

Dat de markt aan continue verandering onderhevig is, daar is Alexander inmiddels wel aan gewend. Wel blijft hij zich verbazen over het feit dat de fluctuatie zo hevig is. “Dat komt ook omdat de wet- en regelgeving op het gebied van arbeid en personeel continu verandert. Maar ook de economische crisis heeft de behoefte aan een flexibele schil enorm doen toenemen.” Alexander verwacht dan ook dat die behoefte de komende jaren alleen maar groter wordt. “We leven in een veranderende wereld. Je werkt niet meer 30 jaar bij hetzelfde bedrijf, om vervolgens op je 65e met pensioen te gaan. De markt is complex geworden en de behoefte aan het flexibel inzetten van personeel groeit met de dag. De groei van payroll is daar inherent aan.”

Payroll Professionals International

Voor Alex markeert het tienjarig bestaan van Payroll Professionals slechts het begin. Het bedrijf is vastbesloten om verder uit te breiden. Een van de zaken die op het wensenlijstje staat, is het starten van een vestiging in Duitsland. Alexander vertelt: “Hoewel we ons in de verkennende fase bevinden, heb ik goede hoop dat we over een aantal jaren ook in Duitsland onze diensten aanbieden. Dat is niet alleen een mooie uitdaging voor ons als Payroll organisatie, maar ook is het een mooie service aan onze klanten. Duitsland en België zijn onze buurlanden; het inhuren en uitwisselen van arbeid over de landsgrenzen is heel logisch. Toch weerhoudt een gebrek aan kennis over de nationale wet- en regelgeving veel bedrijven ervan om personeel uit bijvoorbeeld Duitsland of België in te zetten. Zonde, vinden we bij Payroll Professionals en daarom willen wij dé partner zijn op het gebied van salaris en personeel voor die bedrijven die over de grens kijken.”

Feest!

Hoewel er veel ambitieuze plannen liggen, wordt er natuurlijk ook stil gestaan bij een tienjarig jubileum. Zo komt er onder andere een leuke ‘actie op hoogte’, waar klanten en relaties van Payroll Professionals aan mee kunnen doen (binnenkort meer daarover op onze website en social kanalen).
Het team van Payroll Professionals beseft zich maar al te goed dat het vieren van het tienjarig bestaan niet mogelijk was geweest zonder trouwe klanten en gedreven medewerkers. Namens het hele team van Payroll Professionals willen we je dan ook heel hartelijk bedankt voor dat vertrouwen. Op naar de volgende tien jaar!