Regelmatig krijgen we van zowel inleners als medewerkers de vraag wat het verschil is tussen een payroll bedrijf en een uitzendbureau. Hoewel beide vormen een manier zijn om medewerkers flexibel in te zetten, zit er wel degelijk een groot verschil tussen payrolling en uitzenden. Een overzicht van de overeenkomsten en verschillen.

Werving & selectie

Het grootste verschil tussen een uitzendbureau en een payroll bedrijf is bij de meeste mensen wel bekend. Als je als organisatie een uitzendbureau inschakelt, dan is de werving en selectie van medewerkers één van de verantwoordelijkheden van het uitzendbureau. Als ondernemer geef je bij het uitzendbureau aan wat voor soort medewerker je zoekt. Vervolgens gaat de intercedent van het uitzendbureau aan de slag met de vacature en selecteert een aantal kandidaten die het meest geschikt lijken.

Bij een payroll organisatie is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van medewerkers. Pas als iemand met mondelinge toezegging is aangenomen, komt het payroll bedrijf om de hoek kijken. Het payroll bedrijf zorgt er dan namelijk voor dat het contract met de medewerker wordt getekend, dat alles juridisch goed geregeld wordt en neemt de verantwoordelijkheid over de salarisadministratie.

Juridisch werkgever

Als een uitzendbureau een medewerker heeft gevonden voor een opdrachtgever, dan komt deze in veel gevallen in dienst van het uitzendbureau. Ook al doet de medewerker het werk voor een andere organisatie; het uitzendbureau is juridisch werkgever. Bij het payroll bedrijf is dat hetzelfde; als een medewerker door de ondernemer is aangenomen, verzoekt hij of zij het payroll bedrijf om de medewerker in dienst te nemen.

Wat ook regelmatig voorkomt, is dat de medewerker – nadat hij door het uitzendbureau is aangedragen en is goedgekeurd door de opdrachtgever – wordt aangemeld bij een payroll organisatie. In zo’n geval is het uitzendbureau ‘slechts’ verantwoordelijk voor de werving en selectie en wordt het payroll bedrijf juridisch gezien de werkgever van de medewerker. Ook Payroll Professionals werkt op deze manier veel samen met uiteenlopende uitzendbureaus. In deze vorm vormt Payroll Professionals als het ware de back office van het uitzendbureau. Wij verzorgen dan de loonadministratie en de facturering voor het uitzendbureau, de klant en de uitzendkracht. Deze samenwerkingsvorm zie je steeds vaker.

Prijs

Een ander groot verschil tussen een uitzendbureau en een payroll bedrijf zit ‘m in de prijs. Het uurtarief dat je als opdrachtgever betaalt aan een uitzendbureau ligt enkele euro’s hoger, dan bij Payroll Professionals. Dat komt doordat een uitzendbureau veel meer werkzaamheden moet verrichten voordat een medewerker kan aangemeld worden. De fee voor het werven en selecteren van een medewerker zit bij een uitzendbureau bij de prijs inbegrepen. Doordat een payroll organisatie ‘slechts’ de contracten en verloning van de medewerker verzorgd, is payroll een goedkopere oplossing, waarbij je toch dezelfde mate van flexibiliteit hebt als in een uitzendconstructie.

Werkgevers

Een medewerker wordt in een uitzendconstructie aangenomen als medewerker van het uitzendbureau. Dat betekent dat er ook andere vacatures binnen kunnen komen, die voor een specifieke medewerker geschikt kan zijn. Een uitzendbureau heeft de mogelijkheid om een medewerker bij meerdere opdrachtgevers / klanten te plaatsen. In een payroll constructie is dit niet mogelijk.

Als payroll organisatie krijgen wij geen vacatures van andere werkgevers binnen en dat maakt dat wij een payroll medewerker dan ook niet kunnen plaatsen bij een van onze andere opdrachtgevers. Een payroll medewerker mág wel werk verrichten voor andere klanten van het payroll bedrijf, maar daarvoor is eerst toestemming van de oorspronkelijke opdrachtgever nodig. Daar komt bij dat Payroll Professionals richting uitzendbureau´s een erecode hanteert. Dat houdt in dat we de opdrachtgevers van uitzendbureau´s nooit commercieel zullen benaderen om ze bijvoorbeeld te vertellen over de voordelen van payrolling.

De keuze tussen payroll en uitzenden

Wil je geen tijd kwijt zijn met de werving en selectie van medewerkers, dan kies je voor een uitzendconstructie. Daarbij betaal je een fors hoger bedrag dan bij een payroll constructie, omdat ook de fee voor de werving en selectie in het uurtarief wordt verwerkt.

Zoek je een goedkopere, maar minstens zo flexibele optie? Dan schakel je Payroll Professionals in. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van de medewerkers en meld je ze vervolgens aan bij ons. Je hebt dan wel de controle over de werving en selectie, maar wij nemen de verantwoordelijkheid voor het juridisch werkgeverschap van je over.

Heb je vragen over een payroll constructie of weet je nog steeds niet helemaal zeker voor welke optie je wilt gaan? Onze adviseurs helpen je graag!