Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van werk. Het is niet meer hetzelfde als vroeger, toen je rechtstreeks voor één vaste baas werkte en van deze persoon je geld kreeg. Je kunt nu ook werken via bijvoorbeeld een uitzendbureau of een payrollbedrijf. Maar wat zijn de verschillen hiertussen? En zijn er ook overeenkomsten? Dat bespreken we in dit blog.

Bij wie ben je in dienst?
Het grootste verschil tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau is dat je bij een uitzendbureau door dat bureau wordt gekoppeld aan een vacature. Dit desbetreffende bureau zoekt een baan voor je en zet je aan het werk bij een bedrijf: jouw inlener. Het uitzendbureau betaalt je uit en zorgt voor alle overige zaken rondom jouw salaris, ziekte enzovoorts. Bij een payrollbedrijf word je aangenomen door het payrollbedrijf en word je aangestuurd door het bedrijf waar je voor gaat werken. De inlener kent jou al en heeft de bemiddeling zelf verzorgd. Alles dat komt kijken bij het contract en het salaris is uit handen gegeven aan een payrollbedrijf, zoals Payroll Professionals. De overeenkomst tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau is dus dat beiden jou officieel in dienst hebben, uitbetalen en alles rondom het contract en de uitbetaling regelen. 

Hulp bij ontslag
Een ander verschil wordt zichtbaar wanneer je je baan verliest. Een payrollbedrijf zorgt er namelijk voor dat je wanneer je je baan verliest door bedrijfsomstandigheden, je afhankelijk van de overeenkomst die je met ze hebt gesloten, ander werk krijgt. Of dat er wordt geholpen met je ontslag en eventuele ontslagregeling. Dit is bij een uitzendbureau niet altijd het geval, een uitzendbureau is niet verplicht dit te doen, tenzij je een overeenkomst van onbepaalde tijd hebt. 

Verschil voor werkgevers
Er is ook een groot verschil tussen een uitzendbureau en een payrollbedrijf voor werkgevers. Uitzendbureaus nemen namelijk de gehele werving en selectie van medewerkers op zich. Potentiële medewerkers worden voorgesteld aan de inlener, wat de inlener een hoop werk uit handen neemt. Bij een payrollbedrijf is dit niet het geval en daar betaal je dus ook niet voor werving en selectie. Als je samenwerkt met een payrollbedrijf bepaal je zelf wie er bij jou komt werken. Je regelt dus zelf alle sollicitaties en dergelijke. Dit zorgt ervoor dat samenwerken met een payrollbedrijf over het algemeen goedkoper is dan samenwerken met een uitzendbureau. Een ander verschil is dat je via een uitzendbureau vaak medewerkers aanneemt voor tijdelijke werkzaamheden. Zet je een werknemer op payroll, dan gaat het vaak om een dienstverband van een langere duur.