Het zal bijna niemand zijn ontgaan dat “flexibel werken” de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is een trend die niet zomaar lijkt te eindigen. Flexwerken valt niet meer weg te denken van de huidige arbeidsmarkt. Maar wat zijn de precieze cijfers en wat is hier de reden voor? We nemen het met je door in dit blog over flexwerken.
Wat is flexwerken?
Wat is flexibel werken precies? Flexwerken staat voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Op deze manier heb je als medewerker meer vrijheid. Het kan een beetje worden vergeleken met werken als zzp’er, behalve dat je de risico’s van werken als ondernemer niet hebt. Het beste van beide werelden dus. Als flexwerker worden je resultaten gemeten in plaats van de tijd dat je fysiek aanwezig bent op kantoor. Flexwerken is alleen mogelijk als je een goede internetverbinding, een smartphone, tablet of laptop en een fijne werkplek hebt. Deze werkplek kan zelf worden gekozen. Of je bijvoorbeeld in een restaurant wil werken of vanaf een flexplek, kun je zelf bepalen. Met je internetverbinding kun je inloggen op het bedrijfsnetwerk en kun je dus vanaf elke plek werken. Ook de tijden mogen zelf worden bepaald. Wil je bijvoorbeeld pas in de middag beginnen, dan kan dit, maar dan ga je ook langer door.
Wat zijn de voordelen van flexibel werken?
Flexwerken heeft verschillende voordelen. Zo is de manier van werken enorm effectief. Je krijgt namelijk alleen betaald over de uren dat je daadwerkelijk productief bent. Als je van 9 tot 5 op kantoor zit te werken, krijg je al deze uren uitbetaald en doe je waarschijnlijk ook andere, niet productieve dingen tussendoor. Flexibel werken is dus fijn voor je baas, maar ook voor jou. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die flexibeler werken gelukkiger en productiever zijn. Je hebt als flexwerker namelijk veel vrijheid. Wil je bijvoorbeeld later beginnen omdat je je kinderen eerst naar school wil brengen, dan is dit een ideale manier van werken. Flexwerken kan dus erg goed zijn voor je privéleven. Ook kun je als flexwerker het gevoel hebben dat je baas je vertrouwt dat je op deze manier mag werken. Dit versterkt de band tussen werkgever en werknemer. Pas er echter wel voor op dat je privé en zakelijk gescheiden houdt. Het is als flexwerker misschien verleidelijk om in de avonduren thuis nog wat te werken. Deze manier van werken vraagt dus ook om goede planningsvaardigheden. Omdat je als flexwerker thuis mag werken, is flexwerken een stuk beter voor het milieu. Het scheelt namelijk wat ritjes met de auto of trein als mensen thuis blijven om te werken.
Cijfers over flexwerken
Uit cijfers van het CBS blijkt dat flexwerkers een groter deel gaan uitmaken van de werkzame beroepsbevolking. Het nam in 2017 met 2,5 procent toe ten opzichte van 2016. In 2017 waren er 2 miljoen flexwerkers. De verwachting is dat dit in de toekomst blijft groeien. Van alle werkenden was in het vierde kwartaal van vorig jaar 35 procent flexwerker. De cijfers liegen er dus niet om, flexwerken is een trend. In deze blog beschreven we vooral één vorm van flexwerken. Er zijn er legio. Later meer over andere vorm van flexwerken.