Ontslag via Whatsapp

Belachelijk? Misschien. Toch oordeelde een rechter in Amsterdam onlangs dat bovenstaand bericht een geldige aanzegging is. Sinds de Wet werk en zekerheid in werking is getreden, zijn werkgevers verplicht om een maand voor het verlopen van een tijdelijk arbeidscontract de desbetreffende medewerker hiervan op de hoogte te stellen. Dat geldt alleen voor contracten van zes maanden of langer.

Aanzegplicht

Dat je als werkgever verplicht bent om een medewerker op de hoogte stellen dat zijn of haar contract niet verlengd wordt, is een nieuwe regel. Voorheen liep een tijdelijke arbeidsovereenkomst automatisch af en was de werkgever niet verplicht hierover iets te melden. Per 1 januari 2015 heb je als werkgever een aanzegplicht.

Aanzeggen via WhatsApp

Nu zou je verwachten dat een aanzegging via een (aangetekende) officiële brief moet gebeuren. Bovenstaand voorbeeld illustreert dat dit niet het geval is. Een medewerker de laan uitsturen door middel van een WhatsApp berichtje,  kán rechtsgeldig zijn, oordeelde de Rechtbank van Amsterdam onlangs.

De pechvogel had gereageerd op het WhatsApp bericht en dat was de reden dat de rechter oordeelde dat de medewerkster kennis had genomen van het voorgenomen ontslag. Wij van Payroll Professionals vragen ons af waar het stopt: wat was er gebeurt als slechts de beruchte blauwe vinkjes getoond waren, waarmee WhatsApp aangeeft dat een bericht is gelezen? Was het berichtje dan ook een geldige ter kennis neming geweest?

Niet chique

Een ding is zeker: een dergelijke gang van zaken is natuurlijk niet chique. Hoewel Payroll Professionals open staat voor innovatieve ontwikkelingen, keuren we een ontslag via WhatsApp toch echt af!

Meer weten over de aanzegtermijn? We schreven er over op onze speciale pagina over de Wet werk en zekerheid!