Je pensioen lijkt misschien ver weg, maar is wél belangrijk.

Voor het gros van de mensen is pensioen niet het meest boeiende onderwerp dat er is. Toch is het belangrijk om er over na te denken. Nu denk je misschien: “dat hoor ik vaker, maar ik blijf het lastig vinden om me erin te verdiepen”. In dat geval hebben we goed nieuws: Payroll Professionals zorgt ervoor dat jij iedere maand pensioen opbouwt. Daar hoef jij je dus niet meer druk om te maken. En voor diegene die er meer over wil weten, schrijven we een blogreeks over de pensioenregeling van Payroll Professionals. We hebben geprobeerd het zo leuk mogelijk voor je te maken!

Wie, wat, wanneer?

Wie regelt mijn pensioen?

Payroll Professionals is als payroll-organisatie aangesloten bij Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten, oftewel StiPP. De pensioenregeling van StiPP is verplicht voor iedereen die werkt in de branche voor personeelsdiensten; voor jou als medewerker van Payroll Professionals dus ook!

Wanneer bouw ik een pensioen op?

Als werknemer van Payroll Professionals begin je met de opbouw van je pensioen (in de Basisregeling) als je 21 jaar of ouder bent en tenminste 26 weken bij één werkgever hebt gewerkt. Het is niet erg als die 26 weken niet aaneengesloten zijn. Na 52 weken ga je over naar de Plusregeling. Wat deze regelingen precies inhouden en wat het verschil is tussen deze twee leggen we uit in het blog “Het verschil tussen een Basis- en een Plusregeling”

Wanneer heb ik recht op pensioen?

Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond heeft recht op een AOW-uitkering als basisinkomen. AOW staat voor de Algemene Ouderdomswet. Het is een uitkering die iedere Nederlander (of voormalig Nederlander) krijgt vanaf de dag dat de AOW-leeftijd bereikt wordt. Zoals je ongetwijfeld hebt vernomen verandert die leeftijd de laatste jaren. Voorheen kreeg je vanaf je 65e een AOW-uitkering. Sinds de wetswijziging is de AOW-leeftijd verhoogd en zal gedurende de komende jaren verder stijgen. In 2018 is de wettelijke AOW-leeftijd 66 jaar en in 2021 is dit al 67 jaar. Na 2021 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Het pensioen is een aanvulling op je AOW en wordt eveneens uitgekeerd op het moment dat je de op dat moment geldende AOW-leeftijd bereikt. Ben je nu jonger dan 62, dan is op dit moment nog niet zeker op welke leeftijd je met pensioen kunt.

Hoe hoog is mijn pensioen?

De hoogte van het pensioen is voor iedereen weer anders. Dat wordt namelijk bepaald aan de hand van het aantal uren dat je werkte in de branche voor personeelsdiensten, hoe lang je dat hebt gedaan én wat je salaris toen was. Een andere factor die de hoogte van jouw pensioen bepaald, is het succes van de beleggingen die StiPP doet. Hoe dat precies zit, leggen we uit in het blog ‘Beleggingspensioen, wat houdt dat in?’.

Pensioenkapitaal

Het opgebouwde pensioen noemen we het pensioenkapitaal. Zolang je werkt in de branche voor personeelsdiensten, bouw je een pensioenkapitaal op bij StiPP. Je kunt je voorstellen dat dit na een aantal jaren een behoorlijk bedrag is. Dit bedrag krijg je (meestal) niet in een keer uitgekeerd. In plaats daarvan krijg je maandelijks een gedeelte van dit kapitaal op je bankrekening gestort: je pensioen.

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik wissel van baan?

Stel, je werkt een tijdje als medewerker van Payroll Professionals, maar na een aantal jaren wissel je van baan of stop je met werken. Dan blijft het pensioenkapitaal dat je hebt opgebouwd gewoon staan. Of dat pensioenkapitaal verder aangevuld wordt, is afhankelijk van dat wat je daarna gaat doen. De verschillende situaties hebben we voor je uiteen gezet:

1. Binnen een jaar een andere baan in de branche voor personeelsdiensten

Stel, je krijgt een andere werkgever in de branche voor personeelsdiensten. Als dit binnen één jaar is nadat je gestopt bent met werken bij Payroll Professionals, dan blijft je gewoon pensioenkapitaal opbouwen via StiPP.

2. Na één jaar weer aan de slag in de branche voor personeelsdiensten

Stop je bij Payroll Professionals, maar kom je na een jaar weer terug in de branche voor personeelsdiensten (dus als uitzend- of payrollkracht) dan moet je eerst weer 26 weken werken bij je werkgever voordat je pensioen opbouwt. Na deze 26 weken bouw je verder aan je pensioenkapitaal via de Basisregeling van StiPP.

3. Overstap naar een andere branche

Ga je binnen een andere branche werken of heeft je nieuwe werkgever een eigen pensioenregeling? Dan stopt je deelname aan de StiPP Basisregeling. Het pensioenkapitaal dat je al hebt opgebouwd, blijft tot aan je pensioendatum bij StiPP staan. Is het opgebouwde pensioenkapitaal een laag bedrag, dan kan het zijn dat je dat bedrag in een keer krijgt uitgekeerd: een afkoop door StiPP. Dat kan het geval zijn op het moment dat je bijvoorbeeld een bijbaantje hebt en je werkgever heeft je op de payroll gezet bij Payroll Professionals. Op het moment dat je slechts 1,5 jaar voor die werkgever hebt gewerkt, dan heb je een dusdanig laag pensioenkapitaal opgebouwd, dat het pensioenfonds ervoor kiest om dat bedrag in een keer uit te keren.

Meer weten?

Wil je meer weten? Alle informatie over jouw pensioen vind je op de website van StiPP. Je kunt ze ook altijd even bellen of een mailtje sturen. Liever contact met jouw vaste team van Payroll Professionals? Wij staan altijd voor je klaar!